Hoppa till innehåll

Få poäng i Gin Rummy

Få poäng i Gin Rummy

I Gin Rummy ska du samla ihop poäng i varje spelomgång och vara den som först kommer över 100 poäng. Alla klädda kort är värda 10 poäng och alla andra kort är värda den summa som står på kortet. För att du ska kunna hålla koll på poängställningen är det bäst att skriva upp poängen med penna och papper. Annars är det svårt att hålla reda på vad som händer. 

Du ska få olika kombinationer i Gin Rummy

För att få poäng i Gin Rummy ska du bilda olika kombinationer med de kort du har på hand. Du måste alltså vara snabbare än din motståndare att komma till 100 poäng. Du kan även få 20 extrapoäng om du knackar innan din motståndare. Vi förklarar reglerna för att knacka om du inte är helt bekant med dem. 

Alla spelare börjar med 10 kort på hand och resten läggs i högen. Du får sedan plocka upp kort från högen och kasta dina egna för att samla kombinationer. När du har slängt dina sista kort redovisar man poängen för omgången. Den bästa handen du kan få är Gin och då har du en kombination med samtliga 10 kort. 

Det är mycket strategi involverat

Att få poäng i Gin rummy handlar mycket om strategi. Det bästa är om du kan få gin i varje spelomgång. Då riskerar du förstås att sitta där utan poäng om din motståndare knackar tidigare. Om du får Gin får du 20 poäng plus poäng för de kort som din motståndare inte har matchat. 

Alla räknar på olika sätt i Gin Rummy

Det finns lite olika regler för Gin Rummy. En del ger till exempel 25 poäng om du får Gin. Om du möter en ny motståndare kanske denne har räknat på ett annat sätt än vad du är van vid. Därför är det viktigt att komma överens om vad som gäller innan ni börjar dela ut korten. 

Om det är svårt att hålla reda på vad som gäller kan ni skriva upp poängen på en poängtavla. Då uppstår det inte heller några konflikter under spelets gång. Om du spelar Gin Rummy online kommer datorn hålla koll på poängen. Då kan du istället fokusera helt på din strategi. 

Sortera alla korten

När du får upp korten på hand är det bäst att sortera dem så du ser hur du kan få poäng i Gin rummy. Du kan sätta alla kort med samma valör bredvid varandra. Variera sorterandet mellan omgångar så din motståndare inte kan läsa av dig. 

Om du sorterar korten kan du också räkna ut hur många poäng dina omatchade kort blir tillsammans. Det kan spela stor roll i spelet. De flesta rekommenderar att du ska knacka när du mindre än 10 poäng i omatchade kort. Då har du som störst chans att vinna en specifik omgång. Att få poäng i gin rummy kan alltså vara komplicerat och tar lite tid att lära sig. 

De senaste inläggen

Innehåll