Hoppa till innehåll

Poängräknare i Gin Rummy

poängräknare gin rummy

För att vinna i gin måste man komma först till 100 poäng som spelare. När du spelar på en dator eller mobil kommer poängen att räknas automatiskt. Men om du använder en traditionell kortlek måste du och ditt sällskap utse en poängräknare i gin rummy. Det ska alltid bestämmas innan man sätter igång spelet. Alla deltagare bör vara överens om vem som ska få denna uppgift. 

Fördelar och nackdelar med att vara poängräknare i gin rummy

Det är ett ganska stort ansvar som följer med att vara den som håller koll på poängen. Du måste vara medveten om poängen vid alla lägen. Det bästa är om du har papper och penna och kan skriva upp dem direkt. Det brukar även funka att skriva upp dem i din surfplatta eller telefon. Välj det som känns bäst för dig. 

Fördelen med att vara poängräknare är att du alltid har koll på ställningen. Du kan se hur mycket du ligger efter eller hur mycket du leder med. Alltså vet du vilka kombinationer du måste satsa på för att få ett övertag på dina motståndare. 

Du kan tappa koncentrationen

Den stora nackdelen med att vara poängräknare i gin rummy är att så fort någon lägger ner sina kort måste du pausa för att räkna ut och skriva upp deras poäng. Det kan lätt bli en distraktion och något som får dig att tappa koncentrationen. Om du spelar i par och är mitt uppe i en viktig hand måste du kunna fokusera på två saker samtidigt. 

Om du alltid spelar med samma personer brukar det vara samma person som håller koll på poängen. Det brukar funka bäst. Då behöver man inte lära en ny spelare hur det fungerar. Det kan ta lite tid att komma in i rollen som poängräknare.

Du måste vara neutral

Det säger egentligen sig självt men den som räknar poängen ska alltid vara neutral. Du ska alltid inte kunna använda rollen till din fördel. Varje spelare bör också vara ansvarig för att själva räkna ut sitt skrot och förmedla till poängräknaren. Om en spelare skulle räkna fel här är det dennes ansvar. 

Som poängräknare ska du alltså bara behöva skriva upp poängen efter varje omgång. Du ska inte behöva säga till en annan spelare att denne har räknat fel eller något liknande. Har ni med er nya spelare måste ni alltså gå igenom att vinna i gin rummy innan ni börjar. 

Alla kan se poängställningen

Poängställningen är öppen under hela spelomgången och alla spelare kan när som helst be att få se räkningen. Det är väldigt viktigt att man kan lita på varandra när man spelar tillsammans. Annars kan det lätt uppstå konflikter under spelets gång. Om flera spelare vill försöka vara poängräknare kan man turas om, annars är det bäst att hålla sig till en fast person. Det förutsätter att personen är villig att göra det. 

De senaste inläggen

Innehåll