Hoppa till innehåll

Att vinna i Gin rummy

Gin rummy är ett roligt sällskapsspel som normalt spelas mellan två eller fyra personer. Att vinna i Gin rummy kan dock ta tid att bemästra. Spelet är nämligen en blandning mellan tur och skicklighet. Precis som i poker så måste du läsa av din motståndare och kunna urskilja vissa mönster. Då har du större chans att plocka hem vinsten.

Många pokerproffs börjar med Gin rummy innan de går över till poker. Du kan använda dig av flera olika strategier och knep för att utmanövrera din motståndare.

Friends playing a game of cards in a cafe

Vinnaren koras efter 15 omgångar

Om du ska spela Gin rummy på det traditionella sättet koras vinnaren efter 15 omgångar. Under varje omgång ska du få specifika kombinationer och samla poäng. När du och din motståndare spelat igenom alla omgångar är det dags att räkna ihop slutresultatet. Det är först då som du kan kalla dig en vinnare. Till skillnad för vad man kan tro gäller det att ha så lite poäng som möjligt på slutet. 

Ibland spelar man endast sju omgångar om det är ont om tid. Principen är dock densamma och du ska fortfarande samla på dig vissa kombinationer. Den enda skillnaden är att du plockar ihop sju kombinationer som ni ska spela om. 

Träning hjälper dig att vinna i Gin rummy

Övning ger färdighet heter det som bekant och det gäller också i Gin rummy. Även om spelet delvis handlar om tur blir du en skickligare spelare ju mer du spelar. Om du samtidigt läser om olika strategier kan du testa dem “live” mot riktiga motståndare. 

Alla har sin egen spelstil och det kan ta tid att hitta rätt. Genom att öva och spela mycket har du goda chanser att öka dina vinstchanser. Försök att spela mot olika personer så du kan träna mot olika typer av motstånd. Eftersom alla spelar på olika sätt gäller det att kunna läsa av flera typer av motstånd. 

Träna på att spela på mobilen

Det är inte säkert att du har möjlighet att möta en motståndare live så ofta som du vill. Kanske har du inte ens någon i din närhet som vet hur man spelar. Du kan fortfarande spela ofta och öka dina chanser att vinna på gin rummy. Lösningen är att ladda ner en app till din mobil.

Om du har en Android telefon kan du ladda ner gin rummy plus android app kostnadsfritt till din smartphone. Du laddar den precis som vanligt i playstore. Här kommer du slumpas fram mot en motståndare. Du kan möta folk från hela världen. 

När du har hittat en motståndare turas ni om att spela. Till slut koras en vinnare precis som i det vanliga spelet. Det praktiska med appen är att du ser statistik över dina vinster och förluster. Du kan möta okända människor eller vänner beroende på vad du föredrar. Det bästa är om du kan möta flera olika typer av motståndare. 

Strategier för att vinna i Gin rummy

Alla kan lära sig Gin rummy regler men det är svårare att lära sig att vinna i Gin rummy. Om du har tid och intresse kan du öka dina vinstchanser genom att läsa om olika strategier. Ser man till statistiken trumfar en genomtänkt strategi normalt känsla. Här kommer några tips du kan ha med dig:

 

  • Öva upp ditt kortminne
  • Variera ditt spel
  • Sortera inte alltid korten på samma sätt


Ju bättre koll du har på vilka kort som har spelats desto större chans har du att plocka hem en omgång. Det finns många övningar du kan göra för att förbättra ditt minne. Det behöver inte vara relaterat till kortspel utan bara allmänt.

Det är väldigt lätt att bli förutsägbar när du spelar gin. Därför är det viktigt att du tänker på att variera ditt spel. Om din motståndare lyckas läsa dig är du illa ute. Det gäller även små detaljer som hur du sorterar dina kort. Lägger du alltid de höga korten på samma ställe kommer din motståndare kunna lista ut det.

Deck of playing cards

Analysera ditt spel

Om du är seriös med ditt spelande och vill lägga ner tid på att vinna i gin rummy kan du börja analysera ditt spel. Många proffsidrottare använder sig av samma strategi för att bli bättre. När en omgång är slut kan du analysera vad du gjorde bra och vad som gick snett. Det kan du sedan ta med dig till nästkommande spelomgångar. 

Gin rummy är ett spännande spel på många sätt. Du måste ta strategiska beslut som när du ska knacka och vilka kort som måste offras. Det är just på dessa två punkter som du ofta kan ändra din taktik. Här får du inte heller vara rädd för att experimentera och testa lite olika strategier. 

Fokusera på din motståndare

De spelare som säger att vinna på gin rummy är enkelt fokuserar mycket på det. Om du vet hur din motståndare agerar kommer du kunna använda det till din fördel. När du inte knackar i första omgången får du en bra känsla för din motståndare. Du bör dock knacka om du har gin på handen. 

En vanlig typ av motståndare är den som är snabb på att knacka. Denna spelaren är otålig och väldigt enkel att vinna över. Det är en spelare som brukar ha svårt att hålla fokus under 15 omgångar. 

Den svårare motståndaren är den som knackar sent. Om en motståndare knackar sent är det större chans att han få gin. Då måste du själv vara mer på din vakt. Du kan fortfarande vinnna men du får inte heller vänta för länge med att knacka. 

Bestäm vilka kort du ska kasta

Något annat du måste bestämma dig för när du spelar är vilka kort du ska samla på dig. Antingen kan du fokusera på att få nästa kombination eller försöka göra dig av med så många höga kort som möjligt. Det beror också lite på vilka kort du får tilldelade. Du måste analysera den hand du får och ta ett beslut där och då. 

Håll reda på vilka kort som har kastas

En annan vanlig taktik är att hålla reda på vilka kort som har spelats. Då vet du vilka som är kvar i leken. Det är faktiskt en väldigt bra strategi i praktiken men det är väldigt få som klarar av att göra det. Det kostar även för mycket fokus att försöka minnas varje kort i leken. 

Det finns dock vissa kort du ska uppmärksam. Om din motståndare till exempel plockar upp två klädda kort kan du ana vad han satsar på. Det är alltså bättre att fokusera på vilka kort dina motståndare plockar upp istället för att minnas hela kortleken.

Lär upp dina kompisar

Det går att bli en bättre spelare på Gin rummy. Om du själv är väldigt duktig kan du ta tillfället i akt och lära upp dina kompisar. Många som har aldrig har spelet Gin tidigare kan bli riktigt duktiga på bara några månader. Börja spela regelbundet och hjälp dina kompisar att bli bättre. De kommer snart att upptäcka vilket spännande spel det är. 

Du kan som lärare påpeka de små misstagen som nybörjare ofta gör. Det blir också roligt för dig att se hur de utvecklas. Du kan alltså bevisa att vinna i gin rummy inte är så svårt som man tror. Det krävs bara lite träning och att lära sig de olika strategierna. Gin har faktiskt några likheter med poker sett till detta. Du måste lära dig olika strategier och kunna läsa av dina motståndare för att vinna i gin rummy. 

Vanliga frågor och svar
om hur man blir
en vinnare i Gin rummy

Det beror helt på din egen skicklighet och vilken motståndare du möter. Generellt sätt så är det lättare att vinna mot en otålig och impulsiv spelare som knackar väldigt tidigt. En spelare som har mer tålamod är svårare att slå. Därför är det så viktigt att du studerar din motståndare.

Ja, det finns många olika strategier som är populära att använda sig av. En av de vanligaste är att hålla koll på vilka kort som din motståndare plockar upp. Du bör inte försöka komma ihåg varje kort i kortleken för det tar alldeles för mycket energi.

Du ska ha minst poäng efter 15 omgångar. När 15 omgångar är färdigspelade räknar man ihop den totala poängen och utser en vinnare.