Hoppa till innehåll

Avancerade strategier i Gin Rummy

Gin rummy är ett sådant spel där det lönar sig att läsa på om olika strategier. Då kommer du utan tvekan att ha ett övertag på dina motståndare. I många kortspel kan man förlita sig väldigt mycket på turen. Så är inte riktigt fallet med gin rummmy. Här är det istället många faktorer som spelar roll. Det gäller allt från när du ska knacka till vilka kort du ska slänga. Om du möter en duktig motståndare kanske du även måste använda dig av avancerade strategier i gin rummy.

black and white

Grunderna i Gin Rummy

Om du har kommit för att läsa om avancerade strategier i gin rummy så vet du förmodligen redan vad spelet går ut på. Du spelar tillsammans med en eller flera andra spelare och har 10 kort på hand. Du ska försöka skapa kombinationer med så många av dessa kort som möjligt. Om du lyckas inkludera alla korten får du det som kallas gin. 

Målet är att ha så lite skrot som möjligt. Det är alltså kort som inte är inkluderade i någon kombination. Den som kommer först till 100 poäng är den som vinner totalt.

Var försiktig med att plocka upp öppna kort

En av de populäraste strategierna i gin rummy är att försöka läsa av sin motståndare. Därför ska du vara väldigt försiktig med att plocka upp kort ur högen med öppna kort. Det är alltså högen där din motståndare slänger kort som denne inte vill ha. Om du plockar upp för många kort i denna högen är det väldigt enkelt för din motståndare att se vilka kombinationer du försöker få. 

Tänk efter noga om du verkligen behöver de kort som ligger i högen. Annars är det bäst att avvakta och säkerställa att du inte blir för lätt att läsa av. Det gäller särskilt i början av spelet. När ni har spelat ett tag kan du istället behöva satsa på kombinationer som ger höga poäng. 

Om en motståndare ser att du försöker forma en viss kombination kanske de sitter och håller på kort som de annars hade slängt.

Gör dig av med de klädda korten så tidigt som möjligt

Om du föredrar att knacka tidigt under spelet är det bäst att slänga de klädda korten så snart som möjligt. Det är alltså dessa som är värda mest poäng. Det är väldigt viktigt eftersom ett enda klätt kort kan förstöra hela knackningen. När du knackar tidigt ska du ha så lite skrot som möjligt. Eftersom de klädda korten är värda mest poäng kan ett sådant göra att din knackning blir väldigt svag. 

Har du låga skrotpoäng är det större chans att du vinner en hand. Det är dock ingen garanti för du kan aldrig vara säker på vad din motståndare har för kort.

Håll ögonen på din motståndare

För att bli en riktigt bra gin rummy spelare måste du hålla ögonen på din motståndare. Du ökar dina chanser betydligt om du tidigt kan läsa av vad din motståndare är för typ av spelare. Det brukar vara nummer ett när man pratar om avancerade strategier i Gin Rummy. Precis som du har en strategi har din motståndare ofta detsamma. Ju tidigare du kan läsa av din motståndares strategi desto lättare är det att vinna.

Ett enkelt sätt att få nys om din motståndares strategi är att titta på vilka kort han eller hon lägger på slänghögen. Det är bäst att slänga kort som är nära din motståndares kort. Genom att hålla koll på slänghögen har du också lite bättre koll på vilka kort som är kvar i leken. 

Ett exempel är om du sitter med ett par i kungar. Om det redan ligger två kungar på bordet kommer du aldrig kunna få triss eller fyrtal med den kombinationen. Därför är det bättre att slänga det paret som du har på hand. Du måste alltså alltid tänka ett steg längre. 

Utnyttja nybörjarmisstag

Om din motståndare inte har så stor erfarenhet av Gin Rummy är det stor chans att denne inte kommer tänka på strategin ovan. Det kan du också utnyttja till din fördel. Du kan räkna ut ungefär vilka kort som är kvar och vilka kombinationer du skulle kunna få.

Håll inte fast vid höga kort alldeles för länge

Ju längre in i spelet ni kommer desto större risk är det att du sitter med kort som inte kommer tillhöra någon kombination. I det läget är det väldigt ödesdigert att sitta med för många höga kort. Då kan det snabbt leda till att du förlorar handen. Du måste även tänka på att din motståndare kan knacka när som helst.

När du ser att ni gått igenom ungefär halva kortleken brukar det vara dags att göra sig av med de klädda korten. Du kan även tänka på att göra dig av med 10:or och 9:or om du inte har någon bra kombination på gång.

Knacka tidigt om du har möjlighet

Det är inte alltid det är som mest fördelaktigt att knacka sent i spelet. En av många avancerade strategier i gin rummy handlar om att knacka tidigt. Även om du har lite skrot kan du fortfarande ha en mycket bättre hand än din motståndare. Då vinner du fortfarande på det i längden. Då kan du också lura din motståndare som kanske förväntar sig att du ska knacka sent i spelet. 

Spara knackningen till sent i spelet

Om du inte knackar i början bör du vänta så länge som möjligt med att knacka. Du bör inte knacka om du har mycket skrot på handen. Då är det stor chans att dina motståndare redan har hunnit göra sig av med många av de höga korten och du kommer hamna i underläge. Då är det väldigt stor chans att du förlorar handen.

Vikten av att få en bra start

Det är viktigt att tänka på att ett parti gin rummy består av femton spelomgångar innan en vinnare koras. Dock är det viktigt att få en bra start så du inte hamnar på efterkälken. Om din motståndare får en bra start och ett stort försprång kan det vara svårt att komma ikapp. Då får du också kämpa i underläge vilket kan vara jobbigt mentalt. 

Flera likheter med poker

När du läser på om avancerade strategier i gin rummy märker du ganska snart att spelet har flera likheter med poker. Om du är van att spela poker kan du alltså använda en del av dessa strategier i gin rummy. En som vi har nämnt några gånger i texten är förmågan att läsa dina motståndare. Det är ett måste oavsett om du spelar poker eller gin rummy. Du måste även hitta den perfekta balansen av att läsa dina motståndare och fokusera på din egen hand. 

Det är också något som funkar åt båda hållen. Dina motståndare kommer även att försöka läsa av dig. Därför är det viktigt att du inte blir alldeles för förutsägbar. Det bästa är om du kan variera ditt spel och växla mellan ett par avancerade strategier i gin rummy för att ha bäst chans.

Övning ger färdighet gällande avancerade strategier i Gin Rummy

Det är en sak att läsa om olika strategier, det är en annan att omsätta dem i praktiken. När du tror att du har koll på en strategi som du vill testa gäller det att träna. Kanske har du någon i din närhet som du kan spela Gin Rummy med regelbundet? Det allra bästa är om spelar med några olika personer för att få testa på olika typer av motstånd. 

 

Hur ofta du spelar beror förstås på hur bra du vill bli och hur roligt du tycker det är. Det är upp till dig själv hur långt du vill gå i ditt spelande. Till skillnad från andra kortspel är det svårt att leva på Gin Rummy. Det är inte som poker där du kan tjäna pengar på din hobby. Men det är alltid kul att bli riktigt bra på något.

Spela Gin Rummy på nätet eller mobilen

En fördel om du vill bli riktigt bra på avancerade strategier i Gin Rummy är att du idag kan spela på flera olika enheter. Du behöver inte ha en fysisk kortlek för att kunna spela. Idag finns det nämligen flera appar du kan ladda ner och spela Gin Rummy på, De finns bland annat till Android och helt kostnadsfritt att ladda ner. Sedan skapar du bara ett konto och slumpar fram en motståndare. Du har alltså chansen att möta människor från hela världen. Fördelen med det är du får känna på olika typer av motstånd. Du har då alla förutsättningar att bli riktigt bra. Vad du sedan gör med det är upp till dig. 

Titta på när andra spelar och få tips på avancerade strategier i Gin Rummy

Du kan inte bara läsa dig till avancerade strategier i gin rummy. Du kan även lära dig mycket av att se på när andra spelar. Det finns till exempel videos på Youtube där duktiga spelare delar med sig av sina tips. Då kan du även se hur många avancerade strategier används i praktiken. För många är det också skönt att ta till sig flera källor till information. Gin Rummy är ett väldigt omtyckt spel över hela världen och det finns väldigt mycket information att hämta. 

Om du vill läsa mer om strategier kan du även dela med dig av dina kunskaper på olika forum. Det brukar vara populärt att diskutera olika strategier och händer som går att spela. Det går alltid att lära sig mycket av andra.

Hur ofta du spelar beror förstås på hur bra du vill bli och hur roligt du tycker det är. Det är upp till dig själv hur långt du vill gå i ditt spelande. Till skillnad från andra kortspel är det svårt att leva på Gin Rummy. Det är inte som poker där du kan tjäna pengar på din hobby. Men det är alltid kul att bli riktigt bra på något.

Ta dig tid att bemästra olika strategier i Gin rummy

Något som är viktigt att komma ihåg när du studerar olika strategier i Gin Rummy är att det tar tid att lära sig ett spel. Du måste spela flera händer innan du blir riktigt bra. Du måste även komma på vilka strategier som passar dig bäst. En del är mer avvaktande som spelare, andra spelar mer aggressivt. Oftast beror det på vad du har för personlighet. 

Vi har pratat lite om hur kortspel som poker även gör dig till en bättre Gin Rummy spelare. Båda spelen handlar om analytiskt tänkande, matematik och att känna motståndarna. Du kan därför växla mellan poker och Gin Rummy om du vill bli en bättre spelare. Allt där du aktiverar hjärnan och tänker i logiska banor kommer hjälpa dig framåt

Inspireras av den bäste genom tiderna

Stu Ugar räknas som den bästa Gin Rummy spelaren genom tiderna. Han vann sin första turnering när han bara var 10 år gammal. Han var också en riktigt duktig pokerspelare som vann WSOP. Redan när han var 17 år gammal var han något av en legend på den svarta spelmarknaden i New York. Han är också ett bevis på att du faktiskt kan bli riktigt duktig i ett kortspel. 

Om du vill ta ditt spelande ett steg längre och läsa mer om hans strategier och tillvägagångssätt finns det mycket information på nätet. Många säger att han förstörde spelet på grund av sin spelstil. Dock finns det ingen som kan argumentera mot att han var en mästare på avancerade tekniker i Gin Rummy.

Vanliga frågor och svar om avancerade strategier i Gin Rummy

Det är väldigt viktigt om du ska kunna gå segrande ur en omgång Gin Rummy. Du bör studera vilka kort din motståndare slänger vid ett tidigt skede.

Ja, mycket handlar om när du ska välja att knacka. Du kan antingen knacka tidigt och chansa på att du har en bättre hand än din motståndare eller vänta till slutet av spelet.

Det var en man som hette Stu Ugar. Han anses av många vara den bästa Gin Rummy spelaren genom tiderna och visste hur man skulle använda strategierna till sin fördel.