Hoppa till innehåll

Strategier och matematik i Gin Rummy

Det som gör att många gillar gin rummy är du faktiskt får ett stort övertag på din motståndare om du lär dig och bemästrar olika typer av strategier. Om du lär dig dessa kan du faktiskt vinna de flesta partierna. Det är ett spel där skicklighet och tajming har större betydelse än tur. Det gäller bara att träna och komma på vilka strategier som passar dig

Det gäller att inte bara vara duktig på strategier. Det underlättar också om du har ett sinne för matematik. Du måste till exempel räkna ut ditt skrot och se vilka förutsättningar du har. Dessutom måste du lära dig när det är bäst att knacka.

copy space

Räkna på de höga korten

Om du läser vanliga gin strategier och matematik kommer de flesta säga att du ska slänga de höga korten så fort som möjligt. Möter du en sådan motståndare kan du faktiskt använda det till din fördel. Om du får ett högt par kan du behålla dem i ett par rundor och se hur din hand formar sig. 

Du får inte heller låta dig luras av en duktig motståndare. Då kan det hända att du går rakt i en fälla. Därför gäller det att hitta en bra balans

De mellersta korten ger dig flest alternativ

Många väljer att ha några av de mittersta korten som bas. Ibland kan det hända att du måste bygga en bas runt ett enda kort. I så fall är det bäst att välja något av korten med värde 5-7. Dessa kommer att ge dig många olika alternativ att räkna på. 

Med de korten kan du bygga stegar och kombinationer med både tre och fyra kort. Alltså är det stor chans att du kan få gin där alla korten ingår i en serie. Något annat som är positivt med korten är att du inte får så högt skrot om du inte lyckas para ihop alla i en serie. Därför är det väldigt populärt att räkna och köra på denna strategi. 

Försök att använda dig av trianglar

Ett annat exempel som är populärt gällande strategi och matematik i gin rummy är att försöka bilda trianglar. En korttriangel när du har två kort i fallande ordning i samma svit plus ett tredje av samma valör. Det kan till exempel vara spader 7 och spader 8 samt hjärter 7. Då kommer du ha fyra utgångar. Du kan antingen plocka upp en 6 eller 9 i spader för stege eller ytterligare en 7:a för triss.

Läs på om strategier och matematik i gin rummy

Vill du bli en riktigt bra spelare kan du alltid läsa på om strategier och matematik i gin rummy. Du kan läsa på om sannolikheten för att få en viss kombination, hur du snabbast vinner och hur du ska tänka kring ditt skrot. Spelet har sina enkla regler till trots, väldigt många nyanser och utgångar. 

Varje spelare kan hitta sitt sätt att spela. Ofta finns det en strategi som du gillar lite bättre än andra. Om du är nyfiken på att testa flera strategier och lära dig om matematiken i spelet kan du spela på nätet. Då har du möjligheten att öva så mycket du vill och kan testa dina olika teorier. 

Fungerar det att räkna kort i Gin Rummy?

I blackjack så finns det många exempel på människor som kunnat räkna kort och på så sätt lyckats knäcka casinon. Riktigt så dramatiskt är det inte i Gin Rummy även om det finns många som rekommenderar att du ska räkna kort. Genom att hålla koll på vilka kort som lagts och vilka som är kvar i leken kan du rent teoretiskt räkna ut vilka kombinationer du kan få. Den är strategin är dock inte helt vattentät. 

Det svåra med den här strategin är att det är väldigt svårt att räkna kort. Även om du är ett mattesnille kommer du få anstränga dig för att komma ihåg vilka kort som har spelats. Det tar väldigt mycket energi och fokus från resten av spelet. Därför finns det många andra strategier som normalt funkar bättre än att räkna kort.

Har du en fördel som kan matematik?

Om du är väldigt duktig på analyser och på matematik kommer du ha en fördel i gin rummy. Fördelen är att du kan räkna ut vilka kombinationer som är värda att satsa på. Du rekommenderas att fokusera på dina egna kort istället för motståndarens. Det är ju den delen som du kan kontrollera. 

Det bästa är att ha flera olika kombinationer i minnet. Om du har koll på vilka kombinatoner som du potentiellt kan forma är det enkelt att hålla koll på vilka kort du kan samla på dig. Gör du tidigt upp en plan för vilka kort som är intressanta är det enklast att följa den

Att läsa av sin motståndare

Det räcker inte att kunna läsa kort och räkna ut potentiella händer för att bli en riktigt bra spelare på Gin Rummy. Du måste kombinera det med att läsa av din motståndare på ett bra sätt. Du kan börja med att se vilka kort din motståndare slänger i början av spelet. Det brukar ge en bra idé om vilken typ av spelare det rör sig om. 

Normalt så finns det två typer av spelare. En typ av spelare är väldigt impulsiv och knackar så snart det är möjligt. Den andra typen är mer strategisk och försöker få Gin in i det sista. Det är vanligtvis mycket svårare att möta en spelare som faller i den sistnämnda kategorin. Det är ofta nybörjare som knackar tidigt då de inte vet hur länge de vågar vänta. 

Ett spel med väldigt många olika nyanser

Det är alltså inte bara strategier och matematik som gör dig till en vinnare i Gin Rummy. Du måste även vara bra på att läsa din motståndare och ha en gnutta tur på köpet. Då kan du bli riktigt bra på Gin Rummy. Även om du är duktig på strategier och matematik i Gin rummy kan det ta tid innan du lär dig. Se därför till att träna så mycket som möjligt. Övning ger färdighet precis som med allt här i livet.

Vanliga frågor och svar om strategier och matematik i Gin Rummy

Det finns inget säkert sätt att vinna men du kan öka dina fördelar genom att räkna ut sannolikheten för vissa kombinationer.

Ja, du kan försöka hålla reda på vilka kort som har spelats och vilka som är kvar. Men normalt så tar det alldeles för mycket energi från resten av spelet. Det är därför inte en taktik som brukar rekommenderas.

En bra spelare på Gin Rummy har koll på sina möjligheter och vet vilka kort som bör kastas i starten. Denne är inte bara en mästare på strategi utan har också lite is i magen. Det gäller oftast att inte knacka för fort.

Absolut, principen är densamma oavsett hur många spelare som deltar.