Hoppa till innehåll

Så spelar du Gin rummy

Vill du utmana dig själv och lära dig ett nytt spel? Då är Gin rummy ett väldigt roligt och utmanande alternativ. Du spelar vanligtvis tillsammans med en annan person.

Man börjar alltid med 10 kort på hand och ska med dessa skapa olika kombinationer. Målet är att alla 10 korten ska ingå i en kombination. Det är det som kallas för Gin rummy. 

Så spelar du Gin Rummy
Deck of playing cards

Förberedelser för att spela Gin rummy

Det enda du behöver för att spela är en vanligt kortlek med 52 kort. Du rekommenderas även ha penna och papper eller en mobil där ni kan skriva ner poängen efter varje omgång. Att spela Gin rummy är väldigt enkelt att lära sig regelmässigt. Däremot kan det vara svårare att bemästra spelet och verkligen ha koll på alla strategier.Det betyder att en bra spelare i de flesta fall kommer vinna över en spelare som främst spelar på chansen. Det finns även en turfaktor i Gin rummy men den har inte alls lika stor betydelse som i många andra kortspel.

Grundläggande spelregler

Innan du börjar spela måste du vara medveten om hur mycket varje kort är värt. Nedan listar vi de värden som du måste ha koll på:
  • Essen är värda 1
  • Alla numrerade kort är värda sitt angivna värde
  • Alla klädda kort är värda 10

Du ska under spelet samla serier med minst tre kort i varje. Dessa kan vara i samma valör eller i en stege. Stegen måste vara i samma färg för att räknas. Namnet Gin innebär att du får en serie där samtliga 10 kort ingår på ett eller annat sätt.

Så börjar du spela Gin rummy i omgångar

En omgång börjar med att båda spelarna får 10 kort vardera på hand. De korten som inte delas ut läggs i en hög på bordet med baksidan uppåt. Innan man börjar spela vänder man upp det översta kortet. Det läggs sedan bredvid högen.Den som inte delar ut korten kan välja att ta det uppåtvända kortet. Om denne säger nej går turen istället till den som delade. Är det ingen som vill ha det kortet får spelare 1 istället börja med att dra ett kort från den nedåtvända högen. Nu är omgången igång!

Så fortsätter omgången

Spelet fortsätter med att varje spelare får välja mellan att ta det uppåtvända kortet eller ett kort i högen. Du måste alltid ha 10 kort på hand. Alltså får du slänga ett annat kort om du väljer att byta.Omgången tar slut när ett av följande händer:
  1. Högen med bakåtvända kort är slut
  2. Någon spelare väljer att knacka och avsluta omgången.

Vad är en knackning?

Att knacka innebär att man lägger sitt kasserade kort med baksidan uppåt istället för nedåt. Det finns ett krav för att få knacka. Det är att dina kort som inte ingår i någon serie har ett totalvärde som är mer än 10. Det brukar benämnas under termen skrot på svenska. Reglerna för knackning är av en avgörande betydelse. Därför är det viktigt att du läser på om det när du är nybörjare.Om du spelar Gin rummy på nätet brukar det finnas en knapp du trycker på när du vill knacka. Du behöver alltså inte göra någonting extra utöver det. När någon har knackat är det sedan dags att räkna ihop poängen.

Så spelar du Gin rummy och vinner omgången

De poäng som räknas samman är de kort som inte ingår i någon serie. Den spelare som har lägst poäng i skrot vinner då mellanskillnaden. Om alla korten skulle ingå i en serie betyder det att du har gått Gin. Då får du en bonus på 25 poäng. Vissa väljer dock att Gin ger en bonus på 20 poäng. 

Om du skulle knacka men det visar sig att din motståndare har likvärdig eller lägre skrot är det istället denna personen som vinner omgången. Här finns det också en bonus på 20-25 poäng att hämta. Därför kan du vara lite strategisk och vänta ut din motståndare. Det är dock ett ganska riskabelt sätt att spela. För att vinna totalt ska du komma först till 100 poäng. 

Så spelar du Gin Rummy

Vanliga frågor och svar om hur man spelar Gin rummy

Normalt så brukar man vara 2 spelare som möter varandra. Man kan vara fyra spelare men då behöver man en extra kortlek.

Det är i princip omöjligt att hålla i huvudet. Det bästa är att skriva ner resultatet efter varje omgång. Om du spelar på datorn kommer den räkna ihop poängställningen åt dig.

Den som först når upp till 100 poäng.